09:59 Середа 0 7 574

Україна та Білорусь спільно тиснуть на Росію

8-05-2019, 09:59
23 квітня Білорусь зупинила експорт бензину й дизельного палива в Україну, країни Балтії та Польщу через низьку якість російської ­нафти. Кількість хлоридів у ній в 15 разів перевищувала норму.

Компанія "Укртранснафта", яка відповідає за українську ділянку трубопроводу "Дружба" з Росії в країни Центральної і Західної Європи, 25 квітня теж зупинила транзит нафти. Через Україну сировина мала надійти до Чехії, Словаччини та Угорщини. В Україні відмовилися її приймати.


У трубопроводах Росії, Білорусі, України та Польщі накопичилося близько 5 млн тонн "брудної" нафти. В РФ у забрудненні звинувачують приватну компанію-видобувача "Самаратранснефть-терминал". Федеральна служба безпеки почала слідство.


Представники операторів нафтопроводу "Дружба" та європейські одержувачі на зустрічі в Будапешті 30 квітня домовилися звільнити одну нитку трубопроводу та поновити транзит через Білорусь і Україну. Для цього потрібно було "витіснити" 400 тис. тонн неякісного продукту. 2 травня чиста нафта надійшла нафтопроводом "Дружба" на кордон Білорусі.


— Україна вирішила підтримати Білорусь у намаганнях тиснути на Росію, перекрила українську частину нафтопроводу "Дружба". Це створює проблеми для РФ, — говорить економічний експерт Олексій Кущ, 44 роки.


— В умовах нових російських санкцій для нас це чудовий шанс завдати удару у відповідь (з 1 червня РФ припиняє постачання нафти й нафтопродуктів в Україну. — ГПУ).


Москва раніше почала агресивну енергетичну політику стосовно Мінська та Києва. Спочатку Білорусь купувала в Росії нафту за внутрішньою ціною Митного союзу, без податків. Зараз РФ змінила правила. Мінськ через це втратив близько $400 млн.


Перекривши нафтопровід "Дружба", білоруси хочуть натиснути на Москву та спробувати відстояти свої економічні інтереси. Проблема з неякісною російською нафтою виникала й раніше. Але її вирішували, не виносячи на загальний огляд. Мінськ вирішив скористатися ситуацією для блокування наф­топроводу.


Російська економіка залежить від продажу енергоресурсів. Постраждає її імідж держави-експортера. Країни — клієнти РФ можуть зменшити імпорт із Росії. З часом росіяни ризикують втратити частину економічного потенціалу, який дає продаж енергоресурсів на світовому ринку.

Нафта у світі дорожчає. Навіть якби скандалу не було, ціна нафтопродуктів в Україні за кілька тижнів підскочила б. Якщо з червня РФ припинить постачання в Україну, а Білорусь не зможе налагодити його повною мірою після зупинки "Дружби", виникне дефіцит. Дизельне пальне може подорожчати на 10–20 відсотків.

ЗАЛИШТЕ КОМЕНТАР

Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
В Україні 13:22 Вівторок 0 12 169 ТОП-5 досягнень Малюка за останні 6 місяців Василь Малюк офіційно став Головою СБУ – сьогодні його призначення підтримала Верховна Рада. Малюк пообіцяв і далі покращувати роботу СБУ, проводити нові спецоперації та зробити максимум для повернення українських територій. Сказав, що єдине, що може запропонувати ворогу – це смерть окупантів.