Новини, останні новини України та світу сьогодні — Beta.in.ua » Новини » Політика » В Україні » Що загрожує Україні у разі припинення транзиту російського газу до Європи
12:54 Вівторок 0 1 652

Що загрожує Україні у разі припинення транзиту російського газу до Європи

16-07-2019, 12:54
Більче-Волицько-Угерське газосховище має стратегічний запас блакитного палива – біля 8 млрд кубометрів – це більше половини усього газу в Україні. Сховище збудоване на території колишнього родовища, з якого газ викачали ще в радянські часи. Зараз же сюди паливо вже закачують. Україна готується до енергетичного протистояння з Росією.

Критичний кожен день. До кінця року Україна повинна закачати в свої сховища мінімум 20 млрд кубометрів. А все через те, що в грудні закінчується десятирічний контракт між російським Газпромом та українським Нафтогазом про транзит блакитного палива до Європи. З 1 січня 2020-го транспортування газу через Україну має всі шанси припинитися. І Україна може не протриматись, якщо не закачає потрібні обсяги газу.


Транзит російського палива щороку приносить до української скарбниці більше мільярда доларів чистого прибутку. Але припинення транспортування – це не лише втрати до бюджету, а й загроза забезпечення газом самої України.


Київ не купує газ у Москви вже 4 роки. Попри це, ми залежимо від транзиту палива до Європи. Саме у неї Україна російський газ і перекуповує. Окрім того, транзит ще й забезпечує тиск в трубах під час постачання газу вже українським споживачам.

За словами заступника міністра закордонних справ Олени Зеркаль, Україна наразі веде переговори про збільшення постачання газу з території наших сусідів – Словаччини, Угорщини та Польщі. Утім, до початку зими ці переговори навряд чи закінчаться підписаними контрактами. Поляки не розширили пропускну здатність своїх труб, а угорців і словаків Москва намагається відмовити співпрацювати з Україною пропозиціями, від яких, як кажуть, не можна відмовитись.


Зменшити залежність від іноземного газу можна було б за рахунок збільшення видобутку власного. Уже сьогодні 2/3 об’єму блакитного палива, спожитого в Україні, викачано із власних надр. Утім, покладів достатньо було б навіть для експорту. Що ж стримує збільшення видобутку газу?


Бурових вишок, що качають газ, в Україні могло б бути в рази більше. Від початку конфлікту з Росією Україна збільшила видобуток власного газу приблизно на 5%, а мала б на 50%, – каже керівник Нафтогазу Андрій Коболєв. Найбільша проблема – це відсутність дозволів на буріння. Їх видає місцева влада.


Україна поки не може обійтися без імпорту газу. Чим Москва і шантажує Київ. Газпром пропонує повернутись до старого контракту по закупівлі газу напряму з Росії, а також відмовитись від судових претензій. В першу чергу від процесу в міжнародному арбітражі у Стокгольмі. Суд визнав, що Україна недоотримала за транзит більше $2 млрд.

ЗАЛИШТЕ КОМЕНТАР

Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
В Україні 13:22 Вівторок 0 12 214 ТОП-5 досягнень Малюка за останні 6 місяців Василь Малюк офіційно став Головою СБУ – сьогодні його призначення підтримала Верховна Рада. Малюк пообіцяв і далі покращувати роботу СБУ, проводити нові спецоперації та зробити максимум для повернення українських територій. Сказав, що єдине, що може запропонувати ворогу – це смерть окупантів.