Новини, останні новини України та світу сьогодні — Beta.in.ua » Новини » Публікації » Суспільство » Чи вигідно у 2020 році встановлювати сонячні панелі
14:08 П'ятниця 0 1 681

Чи вигідно у 2020 році встановлювати сонячні панелі

10-01-2020, 14:08
За останніми даними агентства Держенергоефективності, власні сонячні електростанції є у 15 тис. домогосподарств. На кінець 2019 у побутові фотоелектричні установки українці інвестували 300 млн євро. За минулий рік кількість домашніх систем, що генерують струм з енергії сонця, зросла вдвічі, а потужності - майже у 2,2 рази! Чи збережеться ця тенденція у новому 2020 році? Скільки можна буде заробити на виробництві і продажу електроенергії?

Вартість “сонячного” кіловата у 2020 році


Головним чинником зростання вітчизняної сонячної енергетики, безумовно, є “зелений” тариф. Ще у 1997 році Верховна Рада України прийняла закон, що зобов`язував обленерго купувати електроенергію з відновлюваних джерел енергії за завищеною ціною. Метою програми, що діятиме до 2030 року, є стимулювання розвитку альтернативної (екологічної) енергетики. Однак тривалий час механізм майже не працював через високу вартість фотоелектричного обладнання. Лише після 2013 року, коли кремнієві панелі суттєво подешевшали, а “зелений” тариф прив`язали до курсу євро, домовласники почали переходити на сонячну електроенергію.

Слід зазначити, що ставки на “чисті” кіловати, поступово знижуються. Так, у 2019 “зелений” тариф для побутових сонячних електростанцій складав 499,27 коп/кВт-год, або 18 євроцентів. Лише за перші дев'ять місяців держава купила у домовласників електроенергії на 10 млрд грн. У поточному році кіловат коштуватиме 427,93 копійки, тобто подешевшає майже на 15%. Експерти прогнозують, що темпи розвитку галузі сповільняться, але позитивна динаміка збережеться. За прогнозами Мінекоенерго, у 2020-му потужності відновлюваних джерел енергії зростуть ще на 1,85 ГВт, а загальний обсяг виплат - вдвічі.

Скільки коштує сонячна електростанція для дому


Одна з причин, чому сонячна енергетика продовжить розвиватися попри зниження “зеленого” тарифу, - зниження вартості кремнієвих панелей. З кожним роком монокристалічні та полікристалічні електрогенеруючі пристрої стають дешевшими, а показники їх ефективності зростають. Лише за останні два роки ціна на сонячні панелі зменшилася на 20-25%. Це суттєво з урахуванням, що вартість кремнієвих модулів складала дві третини вартості всієї сонячної електростанції. Для порівняння: у 2013 році реалізація проекту під ключ у середньому обходилася у $1000, у 2019 році - у $700 за кожен кіловат потужності установки. Ознайомиться з вартості сонячної електростанції і обладнанням можна на сайті https://eco-tech.com.ua/

Для облаштування домашньої станції під “зелений” тариф, крім сонячних батарей, потрібен також мережевий інвертор. Він перетворює постійний струм у перемінний. Вартість пристрою залежить від потужності, бренду, кількості трекерів, можливостей для моніторингу. В Україні найбільшим попитом користуються моделі Huawei (Китай), Fronius (Австрія), SolarEdge (Ізраїль). У світі домовласники частіше обирають останні два бренди, а також SMA (Німеччина).

У комплект мережевої сонячної електростанції не входять акумуляторні батареї, адже уся зайва генерація автоматично віддається у мережу. Коли ж власного виробництва не вистачає (вранці, вночі, взимку, у похмурі, туманні дні), електроенергія навпаки поступає з центральної мережі до будинку. Для розташування сонячних модулів на даху або земельній ділянці потрібні спеціальні системи кріплень. Вони можуть бути алюмінієвими або сталевими, статичними або рухомими, трикутними, з регуляцією, тощо.

Усі елементи об'єднуються в систему за допомогою конекторів, “соларівського” кабелю. Для захисту обладнання встановлюють електромонтажні шафи з модульною автоматикою. Підрахунок виробленої та спожитої електроенергії ведеться двонаправленим лічильником. Десь 10-15% від загальної вартості сонячної електростанції під ключ складає доставка, монтажні та пускові роботи.

Прибуток та строки окупності домашньої сонячної станції


“Зелений” тариф виплачується власникам домогосподарств із електроустановкою потужністю до 30 кВт. Обсяги генерації залежать від рівня інсоляції в регіоні, місця розташування, кута нахилу, орієнтації та ефективності сонячних панелей. У середньому система потужністю 30 кВт виробляє близько 36 тис. кВт-год за рік. Частина цього обсягу піде на власне споживання. Для забезпечення будинку електроенергією необхідно близько 3,5 тис. кВт-год на рік. А 32,5 тис. кіловат можна буде продати за “зеленим” тарифом. Якщо встановити сонячні батареї у 2020 році, чистий (після сплати ПДВ та військового збору) щорічний прибуток складатиме близько 111 957 грн.

Середня вартість 30-кіловатної сонячної станції зараз - 0,5 млн грн. Отже інвестиції в проект повернуться приблизно за 4-5 років. Враховуючи, що сонячні панелі працюють не менше 25 років, а сама система не потребує затратного або складного обслуговування, такий екологічний бізнес можна вважати надзвичайно прибутковим.

ЗАЛИШТЕ КОМЕНТАР

Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Суспільство 14:52 Вівторок 0 98 Покер для новачків: що таке банкролл

Покер — це захоплююча гра, яка вимагає стратегічного мислення і правильного підходу до керування фінансами. Для новачків, які тільки починають свою подорож у світі покеру, важливо зрозуміти, що таке банкролл і як ним ефективно управляти. На інформаційному сайті Worldplayer.com.ua ви знайдете корисні поради та інструменти для новачків. Інформація на сайті https://worldplayer.com.ua/bankroll-menedzhment-dlya-nachinayushhix-igrokov-v-poker допоможе вам почати грати в покер з правильного місця.