Новини, останні новини України та світу сьогодні — Beta.in.ua » Новини » Подіїї » У Білорусь літаками доставили з Китаю військовий вантаж
15:00 Вівторок 0 3 129

У Білорусь літаками доставили з Китаю військовий вантаж

30-01-2024, 15:00
Подіїї 3 129 0

Борт з Китаю прилітав у Білорусь 8-11 січня. Найімовірніше доставлявся військовий вантаж, оскільки літаки приземлялися у VIP-зоні, якою користується самопроголошений президент РБ Олександр Лукашенко. Про це повідомив моніторинговий Telegram-канал Беларускі Гаюн.

«На початку січня… було зафіксовано нетипову активність китайської вантажної авіакомпанії Air China Cargo в Національному аеропорту Мінськ. Протягом 4-х днів один і той самий транспортний літак Boeing 747-4FTF (реєстраційний номер B-2476) здійснив чотири рейси поспіль за маршрутом Урумчі (ZWWW) — Мінськ (UMMS)», — ідеться в повідомленні.

Моніторингова група вважає, що борт Air China Cargo доставив у Білорусь військову техніку з Китаю. Там також припускають, що вантаж не проходив митного очищення і зараз же залишив аеропорт,, щоб не привертати додаткової уваги.

У повідомленні зазначається, що рейси відбулися 8, 9, 10 і 11 січня. Всі рейси прибували до Мінська фактично в один і той самий час — з 09:30 до 10:10 ранку і пробули в Мінську також однаковий за тривалістю проміжок, достатній для проведення розвантаження — 3 години.


В аеропорту Мінськ розташовується транспортно-логістичний центр, який обслуговує вантажні рейси. Всі чотири рази Boeing 747 Air China Cargo після посадки займав стоянку 1А, що зарезервована для обслуговування урядових літаків Білорусі, зокрема EW-001PA і EW-001PB Олександра Лукашенка.

VIP-стоянка 1А і фізично розташована на деякій відстані від усіх інших, а праворуч від стоянки знаходиться КПП для виїзду з аеропорту найкоротшим шляхом і без відвідування пунктів огляду в будівлі.

Ще в минулому році експерти попереджали, що Китай може спробувати знайти інший варіант підтримки РФ. Наприклад американський Інститут вивчення війни (ISW) на початку березня 2023 року зазначав, що Пекін і Москва використовують Мінськ, як прокладку для допомоги Китаєм Росії в обхід західних санкцій.

Лукашенко і Цзіньпінь підписали шістнадцять документів, в тому числі стратегію білорусько-китайського промислового розвитку, документ про білорусько-китайське науково-технічне співробітництво на 2023-2024 роки та меморандум про взаєморозуміння щодо спільних проєктів із використанням китайських державних кредитів.

Китай, попри свої заперечення, постачає Росії озброєння. Зокрема, безпілотники, стрілецьку зброю та спорядження. Про це, нагадаємо, йшлося у звіті Міноборони США в жовтні 2023 року.

Дані російської митниці показали, що як державні, так і приватні компанії КНР продають Росії цивільні товари, товари подвійного призначення та деякі незначні військові товари. Йдеться про стрілецьку зброю, запасні частини, навігаційне обладнання та захисне спорядження. Також зазначалося, що великий і нерегульований ринок безпілотників у Китаї дозволив росіянам закуповувати коптери — невеликі дрони та БПЛА подвійного призначення, які російські військові використовують для війни проти України.

Раніше вже були публікації і заяви щодо військової допомоги Китаю фашистській Росії. З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Китай відправляв в РФ гелікоптери, безпілотники, приціли та компоненти для військового виробництва. Наприклад, про це 9 серпня 2023 року йшлося в розслідуванні The Telegraph.

Як вказували журналісти, російські компанії, в тому числі ті, що знаходяться під санкціями, що займаються виробництвом ракетних установок, бронетехніки і стратегічних бомбардувальників, отримали десятки тисяч поставок з Китаю в першому кварталі цього року. 

«Китайські фірми поставили до РФ 1000 безпілотників, шість гелікоптерів, оптичні приціли, продукцію з титанових сплавів для виробництва зброї, а також запчастини для літаків, в тому числі, і військових. Серед отримувачів товарів значилися Росгвардія, МВС РФ, Ростех, компанія Туполєв та інші російські структури», — йшлося у статті. 

ЗАЛИШТЕ КОМЕНТАР

Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Подіїї 21:40 Четвер 0 1 954 «Справа Шила»: нестиковки, «друзі» і вороги

Останніми днями йде багато обговорень «справи Шила», якому НАБУ й САП інкримінують організацію корупційних схем в Укрзалізниці. Пишуть про це багато, але питань виникає ще більше. А відповіді на них не завжди лежать на поверхні.