Новини, останні новини України та світу сьогодні — Beta.in.ua » Новини » Публікації » Медицина » Як марихуана впливає на психічне здоров’я – міфи та реальність
11:57 Середа 0 801

Як марихуана впливає на психічне здоров’я – міфи та реальність

14-02-2024, 11:57

Марихуана чи канабіс – це рослина, що містить психоактивні речовини. У медичній практиці застосовується висушене листя та насіння конопель особливого виду, що не викликають звикання та позитивно впливають на самопочуття людини. Досі існує багато міфів про вплив цієї рослини на психічне здоров’я тих, хто її вживає. 

В цій статті ми не ставимо за мету закликати читачів до вирощування та зберігання канабісу, оскільки це протизаконна діяльність на території України. Ми просто вирішили спростувати найпоширеніші міфи, що пов’язані з впливом конопель на психіку, і робимо це виключно з ознайомчою метою.


Міф 1. Марихуана поліпшує сон


Це досить поширена думка серед тих, хто регулярно вживає канабіс. Цей міф нещодавно розвіяли канадські вчені, які довели, що поціновувачі марихуани на 64% більш вірогідно будуть спати менш як 6 годин та на 76% більш вірогідно, що просплять більш як 9 годин. Чим частіше людина вживає канабіс, аби краще спати, тим більше ймовірність, що вона буде страждати безсонням та невдовзі зовсім не зможе засинати без додаткових засобів.


Заради справедливості потрібно зазначити, що якість сну залежить також від того, який вид марихуани вживати. Якщо обирати індику, то вона має седативний та заспокійливий ефект, тож дійсно може покращити сон, а от сорти сативи не розслаблюють, а стимулюють нервову систему. Якщо говорити про якість сну, то вживання канабісу призводить до того, що тривалість 3-ї фази повільного дельта-сну продовжується. В цей час організм розслабляється та відпочиває. Але це здійснюється шляхом скорочення 4-ї фази найглибшого дельта-сну. Таке порушення структури сну має негативний вплив на мозок, оскільки під час 4-ї фази сну він має відновлюватися, проте не отримує на це достатньо часу. В наслідок цього організм відпочиває фізично, але ментальне здоров’я погіршується, що згодом призводить до безсоння.

 

Міф 2. Канабіс володіє сильним антидепресивним ефектом


Вчені досліджували окремі компоненти, що входять до складу конопель, та зазначили, що канабідіол та канабіхромен дійсно мають помітний антидепресивний ефект. Персонал Массачусетської лікарні відмітив, що за 3 місяці вживання канабісу у медичних цілях у пацієнтів знизилися прояви депресії та тривоги, проте за цей час у кожного десятого з них розвилася канабіноїдна залежність. З цієї причини складно говорити про користь марихуани для людей з розладами настрою та надмірною тривожністю. Їм досить часто прописують вживання конопель, хоча саме у хворих з такими розладами значно вищий ризик розвинення залежності.


Міф 3. Коноплі допомагають вилікувати шизофренію


На цю мить не проводилося жодного дослідження, результат якого б засвідчив, що використання марихуани допомагає вилікувати шизофренію. Навпаки, є дослідження, що доводять вплив ендоканабіноїдної системи організму на розвиток захворювання. Так за результатами дослідів виявлено, що люди, у яких шизофренія знаходиться в гострій фазі, мають значно вищу концентрацію анандаміду, який виробляється ендоканабіноїдною системою.


Міф 4. Марихуана допомагає знизити лише фізичний біль


Деякі лікарі призначають вживання медичного канабісу лише для полегшення больового синдрому в онкохворих та тяжкохворих людей, проте науково доведено, що за допомогою цієї рослини можливо зменшити прояви ПТСР. А саме зменшити частоту появи “флешбеків”, що призводять до повторного переживання пацієнтом травмуючого досвіду. 


Ці дослідження ще не є остаточними, проте вже зараз вчені з впевненістю говорять про відсутність негативного досвіду лікування ПТСР за допомогою канабісу.


Джерело: https://coffeeshop.ua/seed-shop/medicinskie-sorta

ЗАЛИШТЕ КОМЕНТАР

Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Медицина 18:42 Четвер 0 688 Медичне страхування іноземців в Україні для отримання посвідки Давайте спочатку розберемось що собою являє медичне страхування іноземців в Україні. Медичне страхування нерезидентів — це один з видів добровільного особистого страхування, що дає можливість отримати грошову компенсацію від страхової компанії, за отримані медичні послуги, у разі захворювання або нещасного випадку. Такими витратами можуть бути: оплата карети швидкої допомоги, стаціонарне лікування, необхідні діагностичні процедури, закупівля медикаментів, тощо. Відшкодування витрат проводиться в рамках обраної програми страхування, та виключно на базі державних та відомчих лікувальних закладів.