Новини, останні новини України та світу сьогодні — Beta.in.ua » Новини » Публікації » Медицина » ШІ навчився передбачати ефективність хіміотерапії при раку молочної залози
16:17 Понеділок 0 703

ШІ навчився передбачати ефективність хіміотерапії при раку молочної залози

11-03-2024, 16:17

Вчені з Університету Ватерлоо (University of Waterloo, Канада) розробили технологію штучного інтелекту, який вміє передбачати, чи буде корисна хіміотерапія перед операцією з видалення злоякісної пухлини молочної залози.


Цей комп'ютерний алгоритм з відкритим вихідним кодом було запущено в рамках ініціативи Cancer-Net. Його мета - допомогти пацієнтам, яким хіміотерапія все одно не принесе користі, уникнути ризику можливих побічних ефектів, а для відповідних кандидатів - підвищити ефективність хірургічного лікування. До речі, пройти лікування раку молочної залози Ви можете у професіоналів своєї справи, кваліфікованих онкологів медичного центру «JMC». Докладніше за посиланням: https://jmc.org.ua/ru/ximioterapiya.


Професор Олександр Вонг (Alexander Wong), який очолював дослідження, розповідає:


«Скласти для пацієнта зі злоякісною пухлиною в молочній залозі індивідуальний план лікування, який добре підійде саме для нього, вельми складно. Дуже важливо уникнути потенційних побічних ефектів від лікування, яке все одно не принесе користі в конкретному випадку.


Штучний інтелект, який допомагає передбачати, чи буде пацієнт реагувати на те чи інше лікування, - це корисний інструмент для лікаря, що дає змогу призначити більш персоналізоване лікування. Зрештою це допомагає підвищити ймовірність одужання і виживання.»


Штучний інтелект навчали на знімках, виконаних за допомогою нового, спеціально для цього розробленого режиму магнітно-резонансної томографії - синтетичної корельованої дифузійної візуалізації (synthetic correlated diffusion imaging, CDI).


Крім знімків пацієнтів, програмі «згодували» інформацію про наслідки захворювання. Тепер, озброївшись цими знаннями, штучний інтелект може передбачати, чи буде корисною хіміотерапія перед операцією (таке лікування називається неоад'ювантним) у конкретному випадку. Щоб отримати прогноз, потрібно лише «показати» програмі МРТ-знімки пацієнта.

Навіщо призначати хіміопрепарати перед операцією?

Неоад'ювантна хіміотерапія може переслідувати кілька цілей:

  • Скоротити обсяг пухлинної тканини. Завдяки тому, що новоутворення стає меншим, його простіше видалити.
  • Також за рахунок зменшення пухлини можна скоротити обсяг хірургічного втручання: воно стає не таким складним і травматичним. У деяких випадках, якщо раніше була показана мастектомія (видалення всієї молочної залози), то після неоад'ювантної терапії вдається обійтися лише частковою резекцією.
  • Іноді хіміотерапія дає змогу зменшити неоперабельну пухлину настільки, що вона стає операбельною.

Професор Вонг зазначає:


«Я досить оптимістично налаштований щодо цієї технології. Штучний інтелект з глибоким навчанням здатний виявляти закономірності, які передбачать, чи отримає пацієнт користь від цього лікування.»


Офіційно мета проєкту Cancer-Net звучить так: прогноз повної патологічної відповіді при раку молочної залози з використанням об'ємних глибоких радіомологічних характеристик синтетичної корельованої дифузійної візуалізації.


Наразі алгоритм штучного інтелекту та повний набір даних знімків молочної залози учасників дослідження перебувають у відкритому доступі. Це зроблено, щоб інші дослідники могли допомогти в просуванні цієї розробки.


Нині існують міжнародні протоколи лікування онкозахворювань, і їх дотримуються всі лікарі-онкологи. Однак важливо враховувати і характеристики кожної окремо взятої злоякісної пухлини, особливості перебігу захворювання. Персоналізована медицина стає трендом. У клініці «JMC» для підбору оптимальних таргетних препаратів застосовуються всі види молекулярно-генетичного тестування. Якщо можливості лікування в рамках протоколів виявляються вичерпаними, то наші лікарі можуть розробити персоналізовану терапію - свого роду експериментальне лікування, підібране спеціально під конкретного пацієнта. У цьому допомагає генетичний аналіз із застосуванням секвенування нового покоління (NGS). Під час дослідження в лабораторії «читають» генетичний код і знаходять мутації, що роблять пухлину вразливою до тих чи інших препаратів.

ЗАЛИШТЕ КОМЕНТАР

Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Медицина 18:42 Четвер 0 613 Медичне страхування іноземців в Україні для отримання посвідки Давайте спочатку розберемось що собою являє медичне страхування іноземців в Україні. Медичне страхування нерезидентів — це один з видів добровільного особистого страхування, що дає можливість отримати грошову компенсацію від страхової компанії, за отримані медичні послуги, у разі захворювання або нещасного випадку. Такими витратами можуть бути: оплата карети швидкої допомоги, стаціонарне лікування, необхідні діагностичні процедури, закупівля медикаментів, тощо. Відшкодування витрат проводиться в рамках обраної програми страхування, та виключно на базі державних та відомчих лікувальних закладів.