Новини, останні новини України та світу сьогодні — Beta.in.ua » Новини » Політика » В Україні » Петру Порошенку оголошено підозру про державну зраду та сприяння тероризму
18:08 Понеділок 0 5 792

Петру Порошенку оголошено підозру про державну зраду та сприяння тероризму

20-12-2021, 18:08

За матеріалами Служби безпеки України та Державного бюро розслідувань п’ятому Президенту і чинному народному депутату Петру Порошенку оголошено підозру у вчиненні злочинів, передбачених статтями 111 «Державна зрада» та ч. 1 ст. 258-3 «Сприяння діяльності терористичних організацій» Кримінального кодексу України.

Про це на брифінгу повідомили керівники слідчих підрозділів СБУ.

Слідство вважає, що під час виконання повноважень Президента високопосадовець поставив Україну в енергетичну залежність від РФ та підконтрольних їй ватажків псевдореспублік.

В основу підозри лягли покази свідків, висновки судових експертиз, аудіофайли, документи, на яких зафіксована інформація періоду 2014-2015 років та інші докази.

«У своїй сукупності вони свідчать, що Петро Порошенко, перебуваючи в той час на посаді Президента України, використав надані йому повноваження та інструменти впливу, щоб контракти з ПАР були розірвані. А потім на вимогу представників РФ організував підписання від імені України контрактів на постачання вугілля з непідконтрольних територій», – повідомив начальник управління Головного слідчого управління СБУ Анатолій Буліч.

За версією слідства, такі дії були допомогою РФ і терористичним організаціям, так званим Л/ДНР, у підривній діяльності проти України. А відтак є однією з форм державної зради.

Підписання та вручення нардепу повідомлення про підозру відбулося у відповідності до Кримінального процесуального кодексу України (направлено за місцем проживання, реєстрації, а також за місцем роботи).

Анатолій Буліч підкреслив, що розслідування даного кримінального провадження відбувається у межах закону, і закликав не переводити його у політичну площину.

У свою чергу керівник Головного слідчого управління СБУ Андрій Швець повідомив, що раніше спецслужба оголосила підозри трьом фігурантам даного провадження в рамках розслідування цієї резонансної справи.

Він нагадав, що розірвання контрактів з ПАР спровокувало хвилю «віялових» відключень електроенергії в нашій країні. А незаконні схеми для постачання вугілля з тимчасово окупованих територій на державні підприємства України були організовані за сприяння народного депутата Віктора Медведчука під впливом РФ.

За час функціонування цих схем проросійських терористів загалом було профінансовано на суму понад 200 млн гривень.

Дане кримінальне провадження СБУ та ДБР розслідують під процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора.

Нагадаємо, у жовтні за матеріалами СБУ народному депутату Віктору Медведчуку оголошено нову підозру – про державну зраду (ст. 111 ККУ) та сприяння діяльності терористичної організації (ст. 258-3 ч. 1 ККУ).

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

ЗАЛИШТЕ КОМЕНТАР

Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
В Україні 13:22 Вівторок 0 11 397 ТОП-5 досягнень Малюка за останні 6 місяців Василь Малюк офіційно став Головою СБУ – сьогодні його призначення підтримала Верховна Рада. Малюк пообіцяв і далі покращувати роботу СБУ, проводити нові спецоперації та зробити максимум для повернення українських територій. Сказав, що єдине, що може запропонувати ворогу – це смерть окупантів.