Новини, останні новини України та світу сьогодні — Beta.in.ua » Новини » Політика » В Україні » Зеленський відповів, скільки F-16 потребує Україна
17:01 Четвер 0 6 341

Зеленський відповів, скільки F-16 потребує Україна

31-08-2023, 17:01

Україна потребує близько 160 новітніх винищувачів, аби мати потужні військово-повітряні сили, які зможуть "домінувати" над ворогом в небі.

За словами президента, Україні потрібна ще сотня винищувачів на додачу обіцяним 50-60 літакам, які будуть введені в експлуатацію на початку 2024 року.


"Загалом нам потрібно близько 160 винищувачів для того, щоб мати потужні військово-повітряні сили, які не дадуть Росії можливості домінувати в повітряному просторі", - пояснив Володимир Зеленський.


Президент відзначив, що питання передачі винищувачів є доволі складним, оскільки потребує підготовки пілотів й інженерів, а також великого обсягу спеціалізованого технічного обслуговування.


Водночас новітні літаки, як пояснив лідер країни, необхідні для оборони й захисту цивільного населення, а не для контрнаступу.

"Ми воюємо з Росією, ми воюємо за нашу українську землю, проти загарбницької політики Російської Федерації. Нам потрібні бійці виключно для того, щоб захищатися. Захищати нашу землю, наше море, наше небо", - заявив Зеленський й додав, що літаки також допоможуть в питанні блокування Росією Чорного моря.


F-16 для України


Низка країн Європи, в рамках авіаційної коаліції, погодилась провести навчання українських пілотів на винищувачах F-16. США, зі свого боку, також підтвердили початок навчання у жовтні на базі Національної гвардії в штаті Аризона.

Після візиту президента до Європи стало відомо про домовленості щодо передачі F-16. Йдеться про допомогу з боку Нідерландів, Данії й Норвегії, які готові передати щонайменше 61 винищувач.

ЗАЛИШТЕ КОМЕНТАР

Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
В Україні 12:43 Середа 0 10 777 Глава Міноборони Франції прибув у Київ обговорити військову підтримку України

Міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню 28 грудня приїхав у Київ обговорити військову підтримку України. Під час візиту він зустрінеться зі своїм колегою Олексієм Резніковим.