Новини, останні новини України та світу сьогодні — Beta.in.ua » Новини » Публікації » Суспільство » Як вирішується житлове питання внутрішніх переселенців в Україні
16:03 П'ятниця 0 3 119

Як вирішується житлове питання внутрішніх переселенців в Україні

26-08-2022, 16:03

Житлове питання зараз хвилює мільйонів українців, що змушені були покинути власні домівки через бойові дії. Більше 250 тисяч громадян подали заявки про зруйновані домівки, а це 17 мільйонів квадратних метрів. Найстрашніше, що це далеко не остаточні цифри, оскільки руйнівних втрат зазнали сотні населених пунктів у різних областях України.

Напрямки дій по забезпеченню житлом ВПО

На даний час переселенців з готелів, санаторіїв та гуртожитків переміщують в інше тимчасове житло, таке як модульні будиночки, будинки і квартири із резервів територіальних громад. 

Ті, хто наразі облаштовує нову оселю, все необхідне: техніку, ковдри, подушки, матраци у Тернополі може вигідно купити в магазині Алло.

Наразі фінансуються такі напрямки розміщення ВПО:

  1. Програма Прихисток: компенсація за одного розміщеного 450 грн/місяць, а в опалювальний сезон – 900 грн/міс.
  2. Будівництво модульних будиночків.
  3. Відновлення та будівництво нового житла.

Перспективи отримання власного житла

У першу чергу житлом будуть забезпечені вразливі категорії населення. Списки тих, кому потрібно найбільше, в основному складає керівництво територіальних громад. Тому обов’язково потрібно звернутися в територіальні органи управління тимчасового місця перебування та реєстрації, і заявити про себе, згадуючи наявні соціальні статуси та пільги: багатодітна або малозабезпечена сім’я, пенсіонери, люди з інвалідністю та інше.

Також потрібно подати заявку про зруйноване чи пошкоджене майно в Дії.

Модульні будинки

В Україні вже збудовано більше 450 будинків в 20 модульних містечках. До закінчення 2022 р. має бути побудовано ще 25 таких містечок.

Волонтери реалізують проект Nest, яким передбачено надання модульних будинків людям, чиє житло зруйноване, з можливістю розміщення їх на власному подвір’ї. Реалізовувати проект почали в Київській області, планують також залучити деокуповані Чернігівську та Сумську області.

Квартири

Для ВПО планують збудувати до 32 тис. квартир, багатоквартирні будинки можуть зводити за 5-6 місяців в 16 областях України. Перші п’ятиповерхівки мають з’явитися вже в 1 кварталі 2023 р. Після повернення переселенців додому житло переходитиме військовим, медикам, поліцейським.

У Києві реалізовується програма Нова Оселя, по ній уже підбирають 2000 квартир у Київській області.  

Іпотека

З 1 жовтня уряд анонсував старт програми доступної іпотеки від 3% для військових, медиків, педагогів. Для всіх інших, в тому числі із категорії ВПО, іпотека під 7% буде доступна з 2024 р.  

Наразі ВПО можуть зареєструватися на порталі Дія і прийняти участь в розіграші іпотеки під 3%, що профінансована за допомогою німецького уряду. В серпні пощастило 300 переселенцям, періодичність проведення розіграшів не вказана, якщо вашій сім’ї пощастить, то якісну побутову техніку в нову квартиру допоможе підібрати рейтинг товарів на Алло та відгуки на сайті.

У більшості з житлом зараз допомагають волонтери, благодійні фонди, меценати, міжнародні партнери напряму фінансують окремі міста. Сподіваємося, що війна невдовзі закінчиться нашою перемогою і міжнародні гроші на відбудову будуть надходити в потрібних об’ємах.

ЗАЛИШТЕ КОМЕНТАР

Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Суспільство 16:18 Понеділок 0 206 Тримісні палатки: поради вибору туристичного спорядження

Пригоди на свіжому повітрі надають незабутні враження, особливо коли ви вирушаєте в подорож із друзями або сім'єю. Одним із ключових елементів таких подорожей є тримісні намети, які забезпечують комфортне та безпечне пристановище в природі. Завітавши на інтернет-магазин Robinzon.ua, ви зможете вибрати ідеальний намет, що стане вашим тимчасовим домом під час мандрівок. Перейдіть за посиланням https://robinzon.ua/c/trimisni і оберіть краще туристичне спорядження для нових пригод.