Новини, останні новини України та світу сьогодні — Beta.in.ua » Новини » Політика » В світі » У «ПМР» НЕ ВСЕ СПОКІЙНО: ПОСОЛЬСТВО РОСІЇ В МОЛДОВІ ПРИЗУПИНЯЄ КОНСУЛЬСЬКІ ПРИЙОМИ
17:02 Вівторок 0 11 698

У «ПМР» НЕ ВСЕ СПОКІЙНО: ПОСОЛЬСТВО РОСІЇ В МОЛДОВІ ПРИЗУПИНЯЄ КОНСУЛЬСЬКІ ПРИЙОМИ

1-08-2023, 17:02
В світі 11 698 0

Молдавія послаблює вплив росіян у так званому Придністров’ї, заради якого і працює посольство.

Посольство Росії в Молдові оголосило, що тимчасово припиняє прийом громадян з консульських питань у зв’язку з чим влада країни скоротила кількість персоналу. У заяві російського посольства йдеться, що консульський прийом буде припинено з 5 серпня «з технічних причин».

Молдовські чиновники заявляють, що наказ про скорочення персоналу посольства росії до 25 осіб із нинішніх понад 80 набуде чинності 15 серпня та встановить паритет із посольством Молдови у Москві. Значна частина консульської роботи посольства стосується проросійського сепаратистського анклаву «Придністров’я», де мешкають 200 тисяч власників російських паспортів. Раніше співробітники посольства мали можливість їздити в анклав на українському кордоні для виконання консульських функцій, але тепер влада сепаратистського регіону заявляє, що скорочення значно ускладнить цю можливість, передає Reuters.

«Їх не оголошують персонами нон-ґрата. Їх просто просять виїхати, щоб встановити паритет», – заявив журналістам речник Міністерства закордонних справ Молдови Ігор Захаров, уточнивши, що країну мають залишити 18 дипломатів та 27 технічних працівників.

Нагадаємо, що рішення про скорочення персоналу російського посольства було ухвалено після того, як у пресі з’явилися повідомлення про те, що на даху посольства було встановлено понад два десятки пристроїв для спостереження. Представник Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова пообіцяла, що Москва вживатиме заходів у відповідь, про які буде оголошено пізніше.

Очевидно, Молдова всерйоз замислюється над вирішенням «Придністровського питання» і готова йти на будь-які кроки.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський раніше повідомляв про готовність допомогти сусідній Молдові у забезпеченні і відновленні її територіальної цілісності.

Джерело: vingazeta.in.ua

ЗАЛИШТЕ КОМЕНТАР

Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив