Новини, останні новини України та світу сьогодні — Beta.in.ua » Новини » Політика » В Україні » Українців змусять відраховувати частину доходу у недержавні пенсійні фонди
15:30 Вівторок 0 5 947

Українців змусять відраховувати частину доходу у недержавні пенсійні фонди

30-04-2019, 15:30
Новий законопроект «Про загальнообов'язкове накопичувальне пенсійне забезпечення» був розроблений Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку завершила розробку яким передбачене запровадження в Україні пенсійної системи 2-го рівня, що передбачає окрім існуючих відрахувань до ПФ, обов'язкові платежі в недержавні пенсійні фонди (НПФ).

Йдеться про те, що з 2023 року працюючі українці віком до 40 років відраховуватимуть 2% доходів до недержавних пенсійних фондів. У перспективі відрахування повинні сягнути 10% за умови зростання середньої заробітної плати. При цьому обирати НПФ та переходити з одного в інший власники пенсійних рахунків будуть на власний розсуд.


Керувати пенсійними коштами будуть професійні компанії з управління активами, які проходитимуть відбір (авторизацію). При цьому їх капітал повинен буде становити не менше 25 млн грн.


Фінустановам 2-го рівня повинні будуть надаватись гарантії незалежний від урядових структур. Йдеться про те, що держава не зможе скористатись заощадженнями НПФ для забезпечення власних потреб, у тому числі для дофінансування субсидіарного пенсійного фонду (1-й рівень пенсійної системи), як це було в Росії або Чілі.


Об'єктами інвестицій стануть ОВДП, акції, облігації українських та іноземних емітентів, метали, тоді як нерухомість розглядатися не буде. Передбачені також типи інвестиційних портфелів - динамічний, збалансований і консервативний, - що відрізнятимуться рівнем ризику та прибутковості. Їх також майбутні пенсіонери зможуть обирати самостійно. Однак за 10 років до настання пенсії заощадження переводитимуться у категорію консервативних портфелів, що міститимуть найбільш ліквідні, хоча й менш прибуткові активи.

Раніше НКЦПФР ініціював запровадження нових вимог до ліцензійнедержавних пенсійних фондів.

ЗАЛИШТЕ КОМЕНТАР

Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
В Україні 13:22 Вівторок 0 12 579 ТОП-5 досягнень Малюка за останні 6 місяців Василь Малюк офіційно став Головою СБУ – сьогодні його призначення підтримала Верховна Рада. Малюк пообіцяв і далі покращувати роботу СБУ, проводити нові спецоперації та зробити максимум для повернення українських територій. Сказав, що єдине, що може запропонувати ворогу – це смерть окупантів.