Новини, останні новини України та світу сьогодні — Beta.in.ua » Новини » Політика » В Україні » Тарифи на електроенергію в Україні можуть зрости до 60%: названа дата
16:30 П'ятниця 0 7 221

Тарифи на електроенергію в Україні можуть зрости до 60%: названа дата

17-05-2019, 16:30
Глава “Укренерго” повідомив про наслідки запуску нового ринку електроенергії з 1 липня 2019 року. Очікується, що тарифи на електроенергію в Україні можуть злетіти до 30-60%. Споживачі, відповідно до закону, зможуть самі вибирати, у кого купувати “струм”, а між постачальниками повинна виникнути конкуренція. На думку експертів, в будь-якому випадку підвищення цін не уникнути.

На сьогоднішній день держпідприємство виконує всі законодавчі вимоги, які регулюють хід впровадження реформи. Таким чином, вже 1 липня компанія почне роботу в умовах нового ринку.


Правда, зазначається, що «Укренерго» готовий і перенести початок функціонування нового ринку на будь-яку іншу дату. Причиною переносу можуть бути ключові ризики, серед яких – низький рівень.


Компанія «Укренерго» вважає неприйняття всіх нормативно-правових актів, які дозволять впровадити «цивілізований» новий ринок електричної енергії з 1 липня.


Раніше Верховна Рада України врахувала правку про ненадання «зеленого» тарифу наземним домашнім сонячним електростанціям і прийняла відповідний закон.


Також, на думку представників Асоціації споживачів енергетики і комунальних послуг, Україну очікує подорожчання електроенергії на 30-60% у разі введення ліберальної моделі на монополізованому ринку вже з 1 липня. Отже, існує потреба в перенесенні запуску нових правил на 1-2 роки для доопрацювання нормативної бази.


Згідно з прийнятим у 2017 році закону «Про ринок електричної енергії», з 1 липня 2019 року має запрацювати нова модель ринку електроенергії. Закон позбавляє державу права регулювати тарифи виробників електричної енергії. Зате передбачено саморегулювання ринку з допомогою механізмів конкуренції, попиту і пропозиції.


«Виробники з 1 липня зможуть виставляти будь-які ціни на електроенергію, не зустрічаючи реальної конкуренції, яка може обмежувати зростання цін. За різними оцінками, стрибок цін з введенням такого «лібералізованого монопольного ринку» може становити 30-60%», – заявили в Асоціації споживачів енергетики і комунальних послуг.


Раніше в регіонах України були змінені тарифи на холодне водопостачання і водовідведення.

ЗАЛИШТЕ КОМЕНТАР

Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
В Україні 13:22 Вівторок 0 12 031 ТОП-5 досягнень Малюка за останні 6 місяців Василь Малюк офіційно став Головою СБУ – сьогодні його призначення підтримала Верховна Рада. Малюк пообіцяв і далі покращувати роботу СБУ, проводити нові спецоперації та зробити максимум для повернення українських територій. Сказав, що єдине, що може запропонувати ворогу – це смерть окупантів.