14:09 Четвер 0 292

Як цифровізація змінює сільське господарство

25-04-2024, 14:09
Навіть у таких традиційних галузях, як сільське господарство, впровадження цифрових технологій стає невід'ємною частиною розвитку бізнесу. З'являються "розумні" теплиці, керовані штучним інтелектом, а аналіз великих даних допомагає прогнозувати посухи та інші природні катаклізми.

Ці та інші інноваційні рішення дають змогу оптимізувати витрати, спростити управління агробізнесом і збільшити його прибутковість. У цій статті ми детально розглянемо деякі з цих цифрових технологій та їхній вплив на сільськогосподарський сектор.


Технології точного землеробства


Компанія PwC розробила концепцію точного землеробства, що передбачає використання великої кількості цифрових рішень для управління майже всіма аспектами сільського господарства аж до визначення оптимального часу збору врожаю. Докладніше про такі рішення можна прочитати на цій сторінці: https://smarttek.solutions/industries/agritech/ 


Зокрема, засів планується виходячи з рельєфу місцевості, якості ґрунту і ступеня його мінералізації. Рівень вологості та світла, сила вітру контролюються за допомогою дронів, супутникової картографії та рішень інтернету речей. 


Планування особливостей поливу і удобрення ґрунту ведеться на підставі погодинного прогнозу погоди. Вони не повинні збігтися з падінням температури або затяжними дощами, інакше витрати на добрива і виїзд техніки на поля будуть для компанії даремні.


Загалом застосування концепції точного землеробства, за даними консалтингової компанії PwC, дає змогу скоротити витрати на 10% і на стільки ж збільшити врожайність.


Розумні теплиці


Також у сільському господарстві вже зараз активно використовують "розумні" теплиці, де температуру, рівень вологості та інші параметри регулюють автоматично, в деяких випадках з використанням технології штучного інтелекту. 

"Розумні" ферми в той же час використовують датчики Інтернету Речей, щоб відстежувати пересування і здоров'я тварин.


Безпілотні машини для збору врожаю


Сільське господарство - одна зі сфер, де безпілотні транспортні засоби можуть продемонструвати максимальну ефективність. Тестова експлуатація показала, що безпілотна техніка здатна працювати в нічних умовах, що дає змогу підвищити продуктивність і звести до мінімуму людський фактор.  



IoT рішення


Наприклад, спеціальні метеостанції, які стоять у полях і за допомогою сенсорів збирають дані (температура, вологість) і за допомогою радіо-GSM-модулів, що передають, відправляють їх на IoT-платформу. На ній за допомогою алгоритмів big data відбувається обробка зібраної з сенсорів інформації та будується високоточний погодинний прогноз погоди. 


Співробітник бачить цю інформацію на комп'ютері, планшеті або смартфоні і може оперативно приймати рішення. Усе разом - це один IoT-продукт, який може також доповнюватися рішеннями з безпеки переданого трафіку.


Цифрова трансформація - складне економічне явище, яке не обмежується лише використанням самих цифрових інструментів. Це також процес зміни всіх базових принципів бізнесу.


Нині технології дедалі більше проникають у різні галузі, змінюючи їх. І сільське господарство не залишається винятком.

ЗАЛИШТЕ КОМЕНТАР

Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Суспільство 16:18 Понеділок 0 179 Тримісні палатки: поради вибору туристичного спорядження

Пригоди на свіжому повітрі надають незабутні враження, особливо коли ви вирушаєте в подорож із друзями або сім'єю. Одним із ключових елементів таких подорожей є тримісні намети, які забезпечують комфортне та безпечне пристановище в природі. Завітавши на інтернет-магазин Robinzon.ua, ви зможете вибрати ідеальний намет, що стане вашим тимчасовим домом під час мандрівок. Перейдіть за посиланням https://robinzon.ua/c/trimisni і оберіть краще туристичне спорядження для нових пригод.