12:00 Вівторок 0 8 870

Яка буде ціна електроенергії після 1 липня

4-06-2019, 12:00

За найгіршими, але не менш реалістичними прогнозами, ми можемо зіткнутися з різким неконтрольованим ростом цін на електроенергію в 2-3 рази.

“Яка буде вартість електроенергії після 1 липня 2019 року?” — головне питання останніх кількох тижнів. Проте, на нього не може дати відповідь жоден спеціаліст в Україні. І не тому що у нас вони погані, а тому що ніхто уявлення не має, що взагалі відбуватиметься.

За найгіршими, але не менш реалістичними прогнозами, ми можемо зіткнутися з різким неконтрольованим ростом цін в 2-3 рази.

Вже з 1 липня відповідно до Закону України “Про ринок електричної енергії” повинен запрацювати новий ринок електроенергії, де ціна повинна формуватися на конкурентних умовах.


Але у нас і ринку нема (92% генерації — це державні підприємства та ДТЕК Ахмєтова), ми ще й ряд необхідних підготовчих дій не змогли провести:

  • відсутній імпорт електроенергії та інструменти, що збільшують конкуренцію;

  • не проведені з учасниками ринку тестові операції всіх систем нового ринку;

  • не врегульовано проблему 36 млрд заборгованості;

  • викривлення ринку через наявність перехресного субсидіювання;

  • не створено умови роботи ринку двосторонніх договорів (відсутні правила проведення аукціонів, не створено аукціонну платформу, не укладено відповідні договори);

  • не імплементовані правила моніторингу ринку (REMIT regulation), що встановлюють підходи до виявлення і припинення цінових маніпуляцій та інших порушень.

І це далеко не весь перелік невирішених питань. Але повернемося до простих речей. Що це все означає?

До початку липня залишився 1 місяць. Якщо виробник певної продукції зараз звернеться до постачальника електроенергії з проханням повідомити про майбутню вартість енергії, то не отримає чіткої відповіді. Звідси запитання — як планувати вартість товарів та бізнес процеси?


І мова не йде лише про виробників продуктів чи послуг. Асоціація водоканалів України “Укрводоканалекологія” на засіданні комітету ПЕК заявила, що водоканали не зможуть виплатити заборгованість, а отже ризикують бути відключені від електроенергії.

Нема води — нема тепла. І не тільки тепла. Каналізація — бай-бай, екологічна катастрофа — welcome. Так, так, з комунальниками краще не жартувати.


Але при найгірших сценаріях — це не межа. Зростання цін на комунальні послуги логічно призведе до росту вартості товарів. Що, в свою чергу, збільшить ризики інфляції та знизить конкурентоспроможність української промисловості.

Дуже цікаво, що за останні дні багато експертів висловили своє занепокоєння щодо неготовоності запуску ринку з 1 липня 2019 року.

Зокрема, Євросоюз, ЄБРР, ЄІБ та Світовий банк одноголосно заявили, що при такому рівні підготовки нам необхідно відкласти запровадження цієї реформи.



Незважаючи на це, українські чиновники в НКРЕКП та в Міненерго на пару з вугільною генерацією в особі компанії ДТЕК продовжують запевняти, що все готово для запуску нового ринку.


Звідки така певність в успіху реформи, якщо всі навколо лише заявляють один за іншим, що з такою підготовкою переходити на новий ринок не можна.


“Кінцевий ефект відкриття ринку електроенергії 1 липня 2019 року — ризик інфляцій та загального зростання цін,” — ідеться в аналітичних довідці німецького проекту Low Carbon Ukraine, які є консультантами віце-прем'єр-міністра України.


Кому вигідно довезти країну до колапсу? Аналізуйте, хто висловився в підтримку перенесення ринку, а хто за запровадження його з 1 липня — і все стане ясно.


Що робити


Важливо зрозуміти, що ніхто від реформи енергетичного ринку не відмовляється і його слід запускати. Лише перед цим необхідно прийняти всі необхідні нормативні акти, пропрацювати, щонайменше, півроку у тестовому режимі, щоб розуміти як працюватиме ринок, які будуть прогнозовані ціни на електроенергію.


Але поки ми цього не зробили, дуже важливо перенести запровадження ринку електроенергії до 1 квітня 2020 року. У Верховній Раді вже зареєстровані відповідні законопроекти, які у терміновому порядку необхідно виносити у сесійну залу та приймати в цілому.


Те, що може робити кожен — вимагати від депутатів своїх мажоритарних округів, політичних сил, які ви підтримуєте, прийти в сесійну залу та підтримати відповідний законопроект. 


Олена КОЛТИК, директор з розвитку Української асоціації відновлюваної енергетики, співзасновник ГО “ReThink”

ЗАЛИШТЕ КОМЕНТАР

Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
В Україні 13:22 Вівторок 0 12 212 ТОП-5 досягнень Малюка за останні 6 місяців Василь Малюк офіційно став Головою СБУ – сьогодні його призначення підтримала Верховна Рада. Малюк пообіцяв і далі покращувати роботу СБУ, проводити нові спецоперації та зробити максимум для повернення українських територій. Сказав, що єдине, що може запропонувати ворогу – це смерть окупантів.