Новини, останні новини України та світу сьогодні — Beta.in.ua » Новини » Публікації » Авто » На АЗС може відчутно подорожчати бензин та дизель: названо дату
13:38 П'ятниця 0 7 298

На АЗС може відчутно подорожчати бензин та дизель: названо дату

6-01-2023, 13:38
Невдовзі на українських АЗС може відчутно подорожчати бензин та дизель: причина у нових правилах, які забороняють експорт палива, виробленого в Євросоюзі на основі російської нафти. Це може спричинити тимчасовий дефіцит бензину та дизеля в Європі, звідки українські трейдери везуть автомобільне паливо.

Про це розповів директор спеціальних проектів НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев, пише "Фокус".


Він наголосив, що на вартість бензину, дизеля та автогазу в Україні у 2023 році впливатимуть три фактори — інфляція, девальвація та скорочення обсягів пропозиції.


"Обмеження обсягів пропозиції пов'язані з тим, що до нас везуть паливо тільки через західний кордон, в основному автомобільні пункти, три річкові порти на Дунаї, невеликий обсяг надходить залізницею. Внутрішнє виробництво близько до нуля. А після 5 лютого набудуть чинності обмеження на експортні поставки тих країн, куди продовжуватиме надходити російська нафта – Чехія, Словаки, Угорщина, один завод у Болгарії та один — у Хорватії, там вироблене йтиме лише на внутрішнє використання", — пояснив експерт.


Рябцев додав, що кількість вільного палива на внутрішньому ринку Європи скоротиться вже до лютого, а до 5 лютого можуть підскочити і ціни. Це автоматично призведе до того, що для українських споживачів вартість автомобільного палива зросте. Крім того, можливі перебої з постачанням. Найскладнішим стане весняний період, коли зросте попит на дизель з боку аграріїв.


"Як його задовольнятимуть трейдери? Жодних довгострокових контрактів не укладають. Зростання цін буде ситуативним, залежно від наявності палива на європейському ринку. Напередодні аграрного сезону темпи зростання цін на дизель будуть вищими, ближче до літа, швидше за все, активніше дорожчатиме автогаз. Бензин дорожчатиме, попит на нього не змінюється", — прогнозує Геннадій Рябцев.

ЗАЛИШТЕ КОМЕНТАР

Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Авто 17:27 Вівторок 0 818 Ремонт стартера авто: особенности услуги и выбор мастерской

Стартер - ключевой элемент системы запуска автомобиля. Неисправности этого агрегата могут привести к серьезным задержкам и проблемам в работе авто. Если вас интересует ремонт стартера в Киеве, обращайтесь к профессионалам мастерской Starters.