Новини, останні новини України та світу сьогодні — Beta.in.ua » Новини » Подіїї » Хакери проти українських кіберів: хто кого?
14:20 Четвер 0 2 381

Хакери проти українських кіберів: хто кого?

3-02-2022, 14:20
Подіїї 2 381 0

Заразкуди не подивишся – всюди про одне:Росія ось-ось нападе. А нічого, що вонавже 8 років, як напала? І війна йде весьцей час. 

Більшетого: вона вже чіпляє набагато більшелюдей, ніж здається. І коли вам требатерміново забрати дітей зі школи, бо їїнібито замінували, чи «Дія» не працюєчерез кібератаку – то це якраз і є тавійна, за якою стоїть РФ. Просто безвійськ та снарядів, а гібридна.


Росія,як ніхто, зацікавлена у тому, щоб сіятипаніку в Україні. Почитайте останніновини. Заминулий рік СБУ заблокувала 2200 (!)кібератак. І вже засічень цього року – більше 120, включноз тією, яка вирубила сайти нашихміністерств. Але знову таки – у більшостіукраїнців ще були новорічні свята,відпустки. Тож атаку помітили переважноті, хто її відбивав – кібера СБУ. І вонитаки непогано справилися: вже за добувсі сайти працювали, а серйозного витокуданих не сталося. 

Алетезу про «все пропало» РФ благополучнорозганяла ще кілька днів.

Хочаця конкретна ситуація з січневою атакоюхакерів показала: кіберфахівці у настаки непогані. І видно, що є напрацьованісхеми, як відбивати і реагувати. Безпаніки і хаосу. 

Доречі, про це говорять навіть міжнародніпартнери. Європейціпідтримали Україну і визнали, що нашареакція була професійною і швидкою. Іщо ми вміємо захистити самі себе навітьвід таких потужних ударів. «РеакціяУкраїни на кібератаки була надзвичайноефективною і професійною. Україна сталаспроможною до самостійного захисту відмасштабних кібератак», – це ті шматочкиписьмових заяв партнерів, які потрапилиу ЗМІ.

Ізних зрозуміло, що тепер чиновникиЄвросоюзу усвідомили, який високийрівень українських кіберфахівців. Хочадивно, що самієвропейці «не знали, щотаке можестатися». Тому щокібератаки РФ на європейські таамериканські ресурси давно стализвичайним явищем. 

Алетепер, маючи такий кейс, як січневакібератака, СБУ зможе багато новогорозказати колегам по кібербезпеці зінших країн. І результати розслідуванняпокажуть, напевне, чимало цікавихланцюжків між хакерами і російськимиспецслужбами.

ОльгаСніжко

ЗАЛИШТЕ КОМЕНТАР

Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Подіїї 21:40 Четвер 0 1 868 «Справа Шила»: нестиковки, «друзі» і вороги

Останніми днями йде багато обговорень «справи Шила», якому НАБУ й САП інкримінують організацію корупційних схем в Укрзалізниці. Пишуть про це багато, але питань виникає ще більше. А відповіді на них не завжди лежать на поверхні.