Новини, останні новини України та світу сьогодні — Beta.in.ua » Новини » Публікації » Суспільство » Переселенцям загрожують штрафи від військкоматів: у чому причина та яка сума
13:34 Середа 0 9 302

Переселенцям загрожують штрафи від військкоматів: у чому причина та яка сума

30-08-2023, 13:34
Переселенці через війну вимушено змінюють місце проживання. А в період мобілізації вони зобов'язані повідомляти про зміну місця проживання територіальні центри комплексування і соціальної підтримки (колишні військкомати). І вже після цього – звертатись до центрів соціального захисту для оформлення довідки ВПО.
Чому переселенцям-чоловікам треба ставати на військовий облік після переїзду на нове місце і що загрожує, якщо цього не зробити – у коментарі для РБК-Україна розповіла адвокат юридичної компанії Riyako&Partners Катерина Аніщенко

Переселенець має відразу після переїзду стати на облік до військкомату за своїм фізичним місцем перебування, каже юрист.


"Щоб не порушувати процедуру і потім не платити адміністративний штраф, то варто зробити саме у такій послідовності: спершу військкомат, потім центр соціального захисту. Загалом можна звернутись спершу й за довідкою ВПО, але якщо вас зупинять на вулиці для вручення повістки, то виникне питання, чому ви не повідомили військкомат про нове місце проживання", – пояснює фахівець.


За її словами, в такій ситуації встановлено штраф у розмірі від 1600 до 3500 гривень. Треба врахувати, що суму штрафу в конкретному випадку встановлює воєнком і може трактувати цю норму на власний розсуд.


Але не варто говорити, що у військкоматів зараз є доступ до реєстру вимушених переселенців, реєстру актів цивільного стану. Такі дані працівники ТЦК зараз дізнаються, переважно коли пишуть окремі запити до відповідних структур, каже юрист.


Фото: Якщо після вручення повістки з'ясується, що ВПО не повідомив ТЦК про зміну місця проживання, йому загрожує штраф (zmi.ck.ua)


"Зараз часто кажуть про те, що ці повноваження військкоматів будуть розширені. Але на цей час військкомат може зробити окремий запит до центру наданні адміністративних послуг щодо конкретної особи, чи стала вона на облік. Але говорити про те, що це роблять стабільно раз в тиждень, спеціально для того, щоб поставити на облік нових людей – однозначно ні, такого немає", – каже співрозмовниця.

З іншого боку, їй відомі випадки, коли люди приїздили у певний район як вимушені переселенці, а сусіди чи хтось ще повідомляли військкомат, що там поселилися ВПО.


"Якщо чоловік призовного віку не піде відразу у військкомат, а звернеться тільки в ЦНАП за довідкою ВПО, йому не відмовлять, все оформлять. Але якщо він проживає в іншій місцевості і отримав повістку, то в першу чергу у військкоматі він отримає штраф", – зауважує Катерина Аніщенко.

ЗАЛИШТЕ КОМЕНТАР

Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
23:04 П'ятниця 0 39 Ціни в будинку престарілих: як вони формуються та що вони включають

Дім престарілих – це особливе місце, де старшому поколінню надаються послуги та забезпечується необхідна допомога і підтримка в їхні золоті роки. Однак, питання про ціни в будинку престарілих залишається актуальним для багатьох родин, які шукають найкращі умови для своїх близьких. Давайте розглянемо, як формуються ціни в будинку престарілих та що вони включають.

Суспільство 14:09 Четвер 0 88 Як цифровізація змінює сільське господарство Навіть у таких традиційних галузях, як сільське господарство, впровадження цифрових технологій стає невід'ємною частиною розвитку бізнесу. З'являються "розумні" теплиці, керовані штучним інтелектом, а аналіз великих даних допомагає прогнозувати посухи та інші природні катаклізми.