Новини, останні новини України та світу сьогодні — Beta.in.ua » Новини » Публікації » Економіка » Інвестиції в землю: українцям порадили, як заробити на новому ринку
09:10 Понеділок 0 2 454

Інвестиції в землю: українцям порадили, як заробити на новому ринку

1-02-2021, 09:10
Чи вигідно інвестувати у сільськогосподарську землю, продаж якої стартує у липні, розповідає у своїй колонці на Економічній Правді Денис Башлик, екс очільник Держгеокадастру, директор зі зв'язків з державними органами Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".

"Пропоную розглянути приклад інвестування в землю. Її середня індикативна ціна дорівнює нормативній грошовій оцінці – 28 тис грн за га.

Середній розмір паю в Україні – 4 га, тобто середня індикативна ціна становитиме 112 тис грн. Середня вартість оренди землі – 3 500 грн за гектар, тобто на рік за пай можна отримувати 14 тис грн або майже 13% річних.


Якщо купити пай у 2021 році та продати у 2024 році, коли відкриється ринок для юридичних осіб, можна буде отримати 42 тис грн оренди за три роки і продати, навіть за песимістичними прогнозами, на 40% дорожче. Отримуємо 25% річних.


Більш того, у Полтавській області оренда паю дає 400 дол за га на рік. Також в Україні є землі (для особистого селянського господарства), на які не поширюється мораторій. Їх мінімальна ціна – 2 тис дол за га", - зазначає Денис Башлик.


За його словами, інша перевага активу – землю можна будь-коли продати. Шанс втратити в ціні мінімальний завдяки встановленому запобіжнику у вигляді мінімальної ціни.


"Досвід відкриття ринку в ЄС свідчить, що ціна на землю завжди зростає. Однак жодна країна не відкривала ринок в умовах розвинених платіжних технологій та геоінформаційних систем, що дозволить купувати ділянки, не виходячи з дому. Доступ до ринку завжди був вагомим фактором зростання ціни.


Стандартна схема інвестування буде такою: купив – здаєш в оренду – продаєш у 2024 році юридичній особі. Можна впевнено сказати, що з'явиться окремий напрямок діяльності, а разом з ним – такий собі клуб земельних інвесторів.


Враховуючи унікальність ситуації, наостанок хочу згадати негласне правило ринків: заробляє той, хто перший прийшов на ринок", - підкреслює Денис Башлик.

ЗАЛИШТЕ КОМЕНТАР

Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Економіка 08:43 Понеділок 0 1 516 Магазин Safegas — це ваш надійний партнер у сфері газового обладнання

Магазин Safegas — це ваш надійний партнер у сфері газового обладнання, пропонуючи високоякісні рішення для вашого дому чи бізнесу. Наша компанія відома своєю великою вибором газового устаткування, яке включає в себе все, від газових плит до котлів та систем опалення.